Thursday, 8 September 2011

08/09/2011

Izdavačka kuća Laguna objavila je nekoliko zanimljivih naslova. Inače nisam poklonik njihove izdavačke politike, ali sve dok u moru literature koja zaglupljuje narod objave i nešto pametno, ja ću biti zadovoljan. Izdvajam nekoliko naslova koji su se pojavili u prodaji:

IVO ANDRIĆ: KOMPLET TEMATSKI RASPOREĐENIH ZBIRKI PRIČAPosebno dizajniran kartonski boks-set sadrži šest tematskih zbirki priča Ive Andrića:

- Priče o osobenjacima i malim ljudima
- Beogradske priče
- Sarajevske priče
- Priče o moru
- Priče o selu
- Turske priče


GRUPA AUTORA: EROTSKE PRIČEMajstori savremene svetske priče.

Gras, Kundera, Mekjuan, Singer, Jerofejev, Erkenj, Majdak, R. Valzer, Ortis, Bukovski, Sorokin, Tanizaki, De Prada, Kortasar, Zang, Murhaus, Nabokov, Apdajk i ostali zbore, svaki na svoj način, o erotici u pravom smislu te reči. Ova edicija pod koju spadaju još i zbirke priča "Klinci od dva metra" i "Ostrvo na dva mora" su a must have & a must read za sve poklonike kraće forme i lepo pisane reči. Ne, ovo nije marketing, ovo je iskrena preporuka.

ARTUR KLARK: SUSRET SA RAMOMApsolutni klasik SF književnosti.

Dobitnik nagrada Kembel, Hugo, Jupiter i Nebula.

Rama je ogromna vanzemaljska svemirska letilica koja ulazi u naš Sunčev sistem. Savršen cilindar dugačak nekih pedeset kilometara koji se brzo okreće i juri kroz svemir. Rama je tehnološko čudo, misteriozna i potpuno enigmatična vanzemaljska tvorevina. To je prvi posetilac ljudskoj vrsti sa zvezda i mora biti istražen…

MIRJANA NOVAKOVIĆ: TITO JE UMROAutorka kultnog romana Strah i njegov sluga.

Trolejbus je mileo Terazijama, automobili su trubili pošto je Gazela bila praktično zatvorena, a Brankov most praktično zapušen, i klinke su ćeretale o nekom novom pevaču koji je baš sladak, penzioner je čitao tabloid i sam sa sobom penio na Zapad sa kojeg su nam došli pederi i ljudska prava i koji nam je uzeo Kosovo, klinac sa natučenom kapuljačom pričao je mobilnim i sagovorniku obećao da će mu polomiti sve kosti, dve žene su se žalile kako je sve opet poskupelo, a devojka obučena kao da je luda ili kao da studira neku od umetničkih akademija sedela je nezainteresovana za sve te događaje i manikirala nokte, u trolejbusu koji se drmao i tresao dok je prelazio preko silnih rupa i loših zakrpa. Te rupe i loše zakpre platila je Evropske unija, tačnije, EU je platila da se drumovi poprave, ali i gradski funkcioneri moraju valjda od nečeg da žive...

Novinarka saznaje za tekst objavljen u „Politici“ 1968. u kojem su tačno predviđeni datum i vreme Titove smrti, dvanaest godina pre nego što je Tito zaista umro. Počinje da istražuje ko je i kako ovo uspeo da izvede, a, u međuvremenu, iako u nemilosti vladajuće stranke, dobija akreditaciju da izveštava sa skupštine na kojoj se biraju novi lideri i vladari Srbije. I tamo će je brzo zaokupiti novi zločin.

To bi, narode, bilo to. Ogromnu pažnju treba usmeriti na roman Mirjane Novaković; žena je majstor pisane reči i, ako bih izdvojio jedan roman okoji bi valjalo pazariti, onda bi to prvo bio "Tito je umro."Ostajte uzdravlju i uživajte u čitanju!

1 коментара:

Knjige i limunada said...

Super izdanja, mislim da mi je Andrić još i najzanimljiviji, pa onda Tito je umro.

Post a Comment