Wednesday, 11 April 2012

11/04/2012

Red bi bio da kažemo nešto o novim izdanjima raznih naslova koji su se pojavili kod nas. Laguna je, kao i inače, bila najvrednija što se tiče izdavanja novih knjiga. Za divno čudo, pored chick-lit-shit literature, objavila je i dosta dosta dobrih naslova, od klasika pa do fantastike.

Ali!

Takođe je podigla cene knjiga. Shvatam, cene moraju da idu gore, s obzirom da dolar i evro variraju stalno, ali...to nije u redu. Zašto?

Recimo, Laguna je pre neki dan objavila dugoočekivani nastavak HRONIKA O KRALJEUBICI, pod nazivom STRAH MUDROGA (poptuno subjektivan prikaz knjige možete pročitati na ovom blogu, s obzirom da sam roman pročitao na engleskom čim je izašao. Kliknite ovde ). Podelili su roman u dva dela, što je posve razumljivo, s obzirom da knjiga ima preko hiljadu stranica.

No, ono što NIJE razumljivo jeste cena knjige. Cena prvog toma je 1090.00din, 10.80€, ili 23.10KM. Cena drugog toma je isto tolika. Šta to znači? Mislim, ne treba biti Tesla ili Ajnštajn da se saberu ove dve cene: to znači da će vas STRAH MUDROGA u kompletu izaći 2180.00din, 21,60 evra ili 46,20KM. Na Bookdepository-ju se knjiga, na engleskom jeziku i u jednom tomu, može naći za svega €9.29 evra. S obzirom da Bookdepository ne naplaćuje poštarinu, više se isplati kupiti knjigu na engleskom iz UK, nego od Lagune.

Ne bih ja ovoliko palamudio o ceni da pomalo nisam upoznat sa proizvodnjom knjiga. Imam sreću da ponekad radim za jednog izdavača i distributera i vrlo dobro znam koliko se kreću cene proizvodnje jedne knjige. Naravno, ne znam koliko je Laguna platila za prava, koliko je platila prevodioca, lektora i ostalo, ali nema te šanse da je proizvodna cena JEDNOG romana toliko velika da Laguna mora da naplaćuje prodajnu cenu od 21,60 evra!!!

Dosta smo kudili Lagunu. Red je da ih i pohvalimo sa pokretanjem edicije klasika, u kojima je objavljen Saramago, Ficdžerald i ostala bagra. Naslovi na koje bi vredilo obratiti pažnju u ovoj izdavačkoj kući su:

ŽOZE SARAMAGO: JEVANĐELJE PO ISUSU HRISTUDobitnik Nobelove nagrade.

Njеgоvо је tеlо lеžаlо, nаpеtо, čvrstо, ukrućеnо, а nаd njimе stајаšе оnа, Mаriја Mаgdаlеnа, gоvоrеći, Оpusti sе, bеz brigе, miruј, pusti dа sе ја brinеm о tеbi, i tаdа оsеti dа је јеdаn dео njеgоvоg tеlа prоdrо u njеnо tеlо, kаkо sе оkо njеgа stеžе prstеn оd vаtrе, u nаlеtimа, kаkо mu tеlо trеsе drhtаvicа, kао ribа kоја sе trzа, bоri sе i bеži uz krik, ali nеmоgućе, ribе nе urliču, tо је biо njеgоv krik, dоk је Mаriја, stеnjući, pаlа prеkо njеga žеlеći dа sа njеgоvih usаnа pоpiје krik, pоhlеpnim pоljupcеm kојim је izаzvаlа јоš јеdаn bеskrајni tаlаs drhtаvicе u Isusоvоm tеlu.

U ovom jevanđelju po Saramagu Spasitelj nosi auru čovečnosti daleko veću nego što tvrdi Biblija. Za jedne, bliske revnosnim hrišćanima, roman je bogohulno antijevanđelje, za druge impresivna priča o ljubavi i ljudskoj žrtvi, o dvadeset vekova ljudskih patnji koji su usledili.

Roman koji je svojevremeno izazvao pravu buru u portugalskim i španskim konzervativnim krugovima, što je dovelo do cenzure kojom je pisac sprečen da primi Evropsku nagradu za književnost, predstavlja još jednu potvrdu Saramagovog impresivnog stila i sklonosti da o ljudskoj sudbini progovori alegorično i provokativno, a istovremeno na svima razumljiv način.

STRAH MUDROGA I i II TOMI TOM

Čovek je nestao. Ostao je mit. Kvout – ubica zmajeva, čuveni mačevalac, najstrašniji, najslavniji i najzloglasniji čarobnjak koga je svet ikada video – iščezao je bez upozorenja i bez traga. A čak i sada, kada je pronađen, kad se nad svetom nadvija tama, on se ne vraća.

Ali njegova priča i dalje živi i, prvi put, Kvout će je ispričati...

Pošto se zamerio jednom moćnom plemiću, Kvout je primoran da napusti Univerzitet i krene u svet u potrazi za srećom. Prepušten sam sebi i bez novca on odlazi u Vintas gde ubrzo biva uvučen u dvorske spletke. Dok pokušava da se dodvori jednom moćnom plemiću, Kvout razotkriva pokušaj ubistva, nalazi suparnika u još jednom ezoteričaru.

II TOM

Na putu da postane junak, Kvout otkriva da život čoveka koji polako postaje legenda nije nimalo lak.

Dok vodi grupu plaćenika u divljinu ne bi li rešio misteriju ko (ili šta) presreće putnike na Kraljevskom drumu, Kvout traži odgovore, pokušavajući da otkrije istinu o tajanstvenim Amirima, Čandrijanima i smrti svojih roditelja. Usput, Kvoutu sude legendarni plaćenici Ademi i primoran je da brani čast Edema Rua. Odlazi u Vilinsko carstvo gde susreće Felurijanku, vilinsku ženu kojoj nijedan muškarac ne može da odoli i susret sa kojom nijedan muškarac nije preživeo... osim Kvouta.

DEN SIMONS: CRNA BRDAMajstor Simons u još jednom remek delu! Potpuni prikaz CRNIH BRDA pročitajte na sledećem linku: CRNA BRDA.

DEJAN STOJILJKOVIĆ: DUGE NOĆI I CRNE ZASTAVEAutor romana KONSTANTINOVO RASKRŠĆE i dobitnik nagrade MILOŠ CRNJANSKI napisao je novi roman.

Tri viteza. Dva carstva. Jedna bitka koja će promeniti sve.

Autor bestselera Konstantinovo raskršće.

Oluja se približava... I tri viteza joj kreću u susret. Prvi da bi sačuvao tajnu svog gospodara, drugi da bi dobio ruku žene koju voli, a treći da bi zario bodež u samo srce te oluje...

Proleće 1386. godine. Granice Srbije potresaju upadi osmanlijskih pljačkaških hordi. U jednom takvom prepadu, brzi osmanlijski konjanici uspevaju da iz pograničnog manastira ukradu kivot čija je sadržina poznata samo srpskom knezu Lazaru Hrebeljanoviću. Lazar odlučuje da pošalje poteru i za taj zadatak bira dvojicu pripadnika viteškog Reda Zmaja – svog kuma, topličkog vojvodu Milana, i njegovog pobratima, čuvenog mačevaoca Ivana Kosančića. Njima se pridružuje i mladi, svojeglavi vitez Miloš Obilić, koji je zaprosio ruku najmlađe Lazareve kćeri.

Trojka kreće u potragu prateći krvavi trag pljačkaša – od Lazareve prestonice Kruševca do Prilepa gde ih čeka stari prijatelj, kraljević Marko Mrnjavčević. U Prilepu nalaze trgovca starinama za koga se priča da je u dosluhu sa demonima. U isto vreme, silna osmanlijska vojska čeka utaborena kod Serdike, a kada glasovi predaka šapnu na uvo emiru Muratu da je kucnuo čas, on se odlučuje na pokret. Prvo na udaru je pogranično utvrđenje Pirot, čiji je kapetan Lazar Musić, knežev rođak, rešen pre da umre nego da Osmanlijama preda tvrđavu.

Na samoj granici hrišćanstva, na bedemima ispred kojih se vijore crne zastave i ratni bubnjevi odjekuju u dugim noćima, bitka za kapije Evrope može da počne.

DŽORDŽ R.R. MARTIN: PLES SA ZMAJEVIMA I i ii TOMPETA KNJIGA NAJVEĆE EPSKE SAGE SAVREMENE FANTASTIKE KONAČNO U SRBIJI!

Budućnost Sedam kraljevstava visi o koncu. Na istoku Deneris, poslednji izdanak kuće Targarjena, čiji su zmajevi sada već izrasli u strašne zveri, vlada kao kraljica grada podignutog na prahu i smrti, opkoljena neprijateljima.

Pošto se napokon pročulo gde je ona, mnogi traže Deneris i njene zmajeve. Među njima je kepec Tirion Lanister, koji je pobegao iz Kraljeve luke ucenjene glave, osuđen na smrt zbog ubistva svog sestrića kralja Džofrija, posle čega je ubio i svog omraženog oca lorda Tivina.

Na severu se pruža veliki Zid od leda i kamena – prepreka snažna tek koliko ljudi koji ga brane. Kopile lorda Edarda Starka, Džon Snežni, izabran je za 998. lorda zapovednika Noćne straže, ali on ima neprijatelje i u samoj Straži i s one strane Zida, gde se okupljaju sile neizrecivog užasa.

Na sve strane ponovo izbijaju ogorčeni sukobi, a u njih su upleteni brojni, nezaboravni i neodoljivi likovi, od odmetnika do sveštenika, od vojnika do volšebnika, od plemića do robova. Plime sudbine neumitno vode ka najvećem plesu do sada...

To je to. Dosta zanimljivih naslova, svakako. Valjalo bi napomenuti da će krajem aprila ČAROBNA KNJIGA objaviti KRV VILOVNJAKA, roman o Witcheru, poljskog autora Andžeja Sepkovskog (svi znamo ko je Witcher, pa igrali smo igru!!!).

0 коментара:

Post a Comment